καφέΔΕΣ

 

Φίλες και φίλοι γεια σας και χαρά σας!
 

Είμαι ο Σπύρος Οικόπουλος, συντάκτης στο Docville και στο Doc Food & Drink, και αυτό είναι το εβδομαδιαίο ραντεβού μας, στο οποίο δεν υπάρχει κανένα ορθογραφικό/τυπογραφικό λάθος στον τίτλο… και σύντομα θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ!

Πριν φτάσουμε στο θέμα μας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα mail σας σχετικά με τα όσα καταφτάνουν στον υπολογιστή σας κάθε Τρίτη! Είστε πραγματικά απίθανοι, μοναδικοί, τα σπάτε και δώστε όποιο χαρακτηρισμό θέλετε, διότι… you rock! 

Θα ήθελα επίσης να σας θυμίσω την ομάδα Doc Food & Drink στο Facebook, όπου περιμένουμε τη συμμετοχή σας... μαγειρικά αλλά και εγκεφαλικά, με τις σκέψεις και τις προτάσεις σας, όπως λέμε κάθε φορά. Μπορείτε επίσης να εκφραστείτε ελεύθερα με ένα απλό mail στην ηλεκτρονική μας θυρίδα hello@documentonews.gr. Όλα όσα μας κεντρίζουν τόσο τα μάτια όσο και τον ουρανίσκο και το μυαλό τα παρουσιάζουμε στο site της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας στην ενότητα Doc Food & Drink.

Φτάνοντας στην επεξήγηση του τίτλου, κατά καιρούς στα ραντεβού μας είχαμε μιλήσει για τη λατρεμένη συνήθεια του καφέ και είχαμε κάνει και λίγα αφιερώματα σε αγαπημένα είδη. Σήμερα όμως, από τη στιγμή που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση προς την ελευθερία μετακίνησης παγκοσμίως, διότι είμαστε και γκλόμπαλ, θα κάνουμε μία βόλτα στον πλανήτη επεξηγώντας τα είδη καφέ που μπορεί να συναντήσουμε, αν αποφασίσουμε να βρεθούμε σε κάποιο άλλο σημείο του χάρτη. Ξεκινάμε λοιπόν εντός συνόρων με το προφανές και μερακλίδικο ρόφημα…


Ελληνικός καφές


Παρασκευάζεται σε μπρίκι. Αποτελείται από αλεσμένους καβουρντισμένους κόκκους καφέ και έχει τη μοναδική ιδιότητα να λέει το μέλλον! Στις μεσογειακές χώρες, βορείως και νοτίως της συγκεκριμένης θάλασσας, αποτελεί την πρώτη επιλογή, παρά τα διάφορα trends που κάνουν την εμφάνισή τους.
 

 

 

Φραπέ


…ή φραπές ή φραπεδάρα ή φραπόγαλο αν περιέχει το προϊόν της αγελάδας! Άκρως ελληνική πατέντα, στην οποία είχαμε αφιερώσει ένα ολόκληρο παλαιότερο ραντεβού μας, γιατί έτσι μας αρέσει και θα μας αρέσει!
 

 

 


 

Στιγμιαίος καφές


Οι Ιάπωνες είναι φίλοι μας και ο κ. Σατόρι Κάτο είναι εμβληματική φυσιογνωμία, καθώς σε εκείνον οφείλουμε το ρόφημα καφέ το οποίο με λίγο ζεστό νερό διαλύεται τέλεια απελευθερώνοντας όλο το άρωμά του.

 

 

Καφές φίλτρου


Μπορεί όλοι να τον αποκαλούμε «γαλλικό», αλλά ο συγκεκριμένος καφές ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι φρεσκοκομμένοι κόκκοι καφέ σε συνδυασμό με καυτό νερό φιλτράρονται και δίνουν ένα γευστικό ρόφημα που πίνεται όλες τις ώρες. Αυτό το «όλες τις ώρες» είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, καθώς είναι ο μοναδικός καφές με λιγότερη καφεΐνη.

 

 

Εσπρέσο / καπουτσίνο και οι «φρέντο» συγγενείς


Μία εβδομάδα νωρίτερα κάναμε την ανάλυση του είδους, την οποία χρωστάμε στους γείτονες Ιταλούς, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης. Οι «φρέντο» συγγενείς είναι η απόλυτη καλοκαιρινή συνοδεία, αν και οι φανατικοί του παγωμένου τον τιμούν όλο τον χρόνο.

 

 

Αμερικάνο


Άκρως δημοφιλής στα εξωτερικά, ο συγκεκριμένος καφές φτιάχνεται αραιώνοντας έναν εσπρέσο με ζεστό νερό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία για το πόσο ζεστό νερό θα χρησιμοποιηθεί, αλλά η κλασική αμερικανιά θέλει την αναλογία εσπρέσο προς νερό να είναι ένα προς δύο. 

 

 

Long black (λονγκ μπλακ)


Αν σας αρέσουν τα καγκουρό και βρεθείτε στην Αυστραλία ή αν είστε λάτρης των αρνιών και κατηφορίσετε προς Νέα Ζηλανδία, η παραλλαγή του αμερικάνο που μνημονεύσαμε τρεις γραμμές πιο πάνω είναι μονόδρομος. Τα συστατικά είναι ολόιδια, αλλά η παρασκευή τελείως ανάποδη. Στον αμερικάνο χύνουμε νερό πάνω από τον εσπρέσο, ενώ με το long black συμβαίνει το αντίστροφο, όπως και η θέση του τιμονιού στα αυτοκίνητά τους.


Flat white (φλατ γουάιτ)


Η Αυστραλία μας έδωσε και το συγκεκριμένο είδος καφέ, έχοντας ως ατού το γάλα, το οποίο δίνει ένα ευχάριστο γλυκό τελείωμα στη γεύση του καφέ. Βέβαια για τους λάτρεις του γάλακτος θα προτείναμε το επόμενο είδος – έχει και το όνομα άλλωστε…


Latte (Λάτε)


Ο flat white μοιάζει με φτωχό συγγενή μπροστά του, όχι μόνο λόγω ποσότητας, αλλά κυρίως επειδή το γάλα μοιράζεται ομοιόμορφα στον latte, με αποτέλεσμα ο καφές να έχει πιο κρεμώδη γεύση. Οι φίλοι Γάλλοι φυσικά και δεν έχουν μείνει αμέτοχοι στο πάρτι γάλακτος και έτσι ερχόμαστε σε ένα αρκετά γνωστό είδος.
 

 

 

Café au lait (καφέ ο λε)


Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν ως βάση του τον καφέ φίλτρου κι όχι τον εσπρέσο, σε αναλογία ένα προς ένα με το ζεστό γάλα, έχοντας αποτέλεσμα να είναι ελαφρύτερος από τον caffè latte.


Irish coffee (άιρις κόφι)


Είδος περίεργο και με ακόμα πιο περίεργα συστατικά και τρόπο παρασκευής. Πρόκειται για καφέ με ουίσκι, μαύρη ζάχαρη και κρέμα γάλακτος. Όσο για το πώς φτιάχνεται… πάρτε θέση: Ζεσταίνουμε μία δόση ουίσκι με ένα κουταλάκι μαύρη ζάχαρη και ρίχνουμε μια διπλή δόση espresso lungo – με απλά λόγια μπόλικο πράγμα. Βάζουμε το ρόφημα σε ψηλό γυάλινο ποτήρι και προσθέτουμε από πάνω κρέμα γάλακτος ή σαντιγί.

Φυσικά οι παραλλαγές στο κάθε είδος είναι αμέτρητες, όπως και η φαντασία των ανθρώπων που πειραματίζονται είτε επαγγελματικά είτε οικιακά. Τα σιρόπια, οι προσθήκες σε γλυκά ή σε αλκοολούχα ποτά δίνουν και παίρνουν και κάπως έτσι ξανάρχεται η ερμηνεία του σημερινού μας τίτλου. Η φράση «πάμε για καφέ» απαιτεί πολλές φορές λεξικό ή εγχειρίδιο χρήσης για τους μη μυημένους, αλλά τελικά ο λαός σωστά το λέει: Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα ή όποια άλλη πίτα και σφολιάτα επιθυμείτε!

 

 

Αντί επιλόγου…


Σόλο ή με παρέα, ο καφές είναι κομμάτι της ζωής των περισσότερων ανθρώπων, όχι μόνο για το απαραίτητο ξύπνημα ή για την ικανοποίηση που παίρνουν οι γευστικοί κάλυκες. Ο καφές μας ενώνει κοινωνικά, μας μαζεύει γύρω από ένα τραπέζι ή σε ένα πεζούλι, ή ακόμα και στη γωνιά του δρόμου και μπορεί η γεύση να έχει τα πρωτεία, όμως αυτό το μαζί δίνει κάτι πολύ πιο βασικό… την τροφή για σκέψη!

Δικός σας… Σπύρος!

 

Comments

Popular Posts